Westlock Lacrosse Association

Player Affiliation Form
Lacrosse Season: ________
Player Name:  _________________________________________________  Team:  ______________________

Higher Level Team Requesting Affiliation:  ___________________________

From time to time, players may be asked to play an occasional game for a higher division team when it is short of players.  This form must be completed at the beginning of the playing season for all players who may be asked to play a game for a higher division team.  In all cases, the WLA President, the coaches of both teams, the parents of the player involved, and the player must all agree before the player is allowed to participate in a game with a higher division team.  Once this form has been completed, verbal approval by the player, a parent, and both team coaches is sufficient for each game played.
The issues which must be considered by all parties when deciding if a player is to play at a higher level include: the player’s lacrosse ability, size, maturity, and comfort level playing in a higher division.  At all times, the player’s well-being and safety must be the over-riding factor and he/she must not feel pressured to play if he/she is not comfortable playing in the higher division.  By signing below, the parents agree that they will be an active participant in the process, and will monitor the situation to determine the appropriateness of the situation for their child.
In addition, the player’s regular season team commitments must take precedence over any extra commitments.

GELC Regulation 9 is shown on the reverse, and must be adhered to by all parties.  Both coaches must track the number of games played to ensure the player does not become ineligible to play on his/her regular team.
Parent’s Approval:
By his/her signature below, the player’s parent/guardian hereby agrees with and gives approval for the above noted player to play for the higher division team during the current lacrosse season.  This approval applies to practices and games when requested, if verbal approval is given by the player’s regular team coach for each game.
____________________________________________

___________________________

(signed by parent)






(date)
____________________________________________

(print parent name)

Approved by the Coach of the Player’s Regular Team: 

(Coach must be contacted prior to each game played in the higher division, and may decline if it interferes with the regular team’s season commitments.) 

____________________________________________

___________________________

(signed)







(date)

Approved by the Coach of the Team in the Higher Division which is requesting the affiliation: 
(Coach is responsible to ensure player will not be put at risk during the higher division game, and agrees to make all reasonable efforts to contact and obtain verbal approval from player’s regular team coach prior to each game.)

____________________________________________

___________________________

(signed)







(date)

Approved by Westlock Lacrosse Association President:

 ___________________________________________

___________________________

(signed)







(date)

Original form to be retained by WLA President; cc to Team Managers, RMLL (if requested), GELC (if requested)

GELC REGULATION 9 -  PLAYING IN A HIGHER DIVISION

9.0 Players may play a maximum of four (4) games in a season in a higher division or level (which includes regular, GELC Championship Tournament, and ALA Provincial Tournament games, but not exhibition or other Tournament games). Box players who are playing in a A level of a division may not play up on a C level team in the division higher; they may play on the B level and A level teams.  B and C level players may play up within their own division or in a higher division.  In the Novice division where parity lacrosse is played, Novice teams may only affiliate registered tyke players.  They cannot affiliate novice players.  No team may affiliate a player from within their own division, including playoffs.  Exceptions to the 4 game rule will be allowed in Girls divisions and with goalies, with the permission of the Box Committee.  However, a player may play an unlimited number of games in a higher division, or level, once his/her team in his/her own division has concluded its regular season, GELC Championship Tournament, and ALA Provincial Tournament games. The Box Lacrosse Committee, or the Field Lacrosse Committee, as the case may be, may make exceptions to this rule provided there is compliance with ALA rules and provided that those players register with a Team in their age division and, in cases of conflict between the Team in the higher division and the Team in the player's own age division in regard to practices and games, that player, shall, unless excused by the coach of the latter team, be required to participate in the latter team’s practice or game. 

9.01
Teams in clubs where there are no available affiliates may affiliate players from another club in the league, to the maximum affiliates. 

9.02 Teams must ensure that they have obtained permission from the coach of the team that      the player is registered on, and permission from a club board member.

9.03 Teams may affiliate only to their registered roster size, with the exception of players suspended by the GELC, who cannot be replaced while suspended.
9.04
The Box Lacrosse Committee, or the Field Lacrosse Committee, may allow a player or players to register and play in a lower (only upon presentation of medical documentation indicating physical or mental developmental issues) or higher age division (if the Member which operates the involved teams consents, special circumstances exist and it does not threaten the viability of the team in that player's age division.) 

9.05
There shall be no right of appeal from the decision of the Box Lacrosse Committee, or the Field Lacrosse Committee, as the case may be, under this Regulation.

