
 
 

Team Playing Up Policy 
 

Teams declaring to participate at a Tier, other than age appropriate Tier. 
 
 
Member, or Affiliate Member, teams, (U-9 to U-17) who wish to declare participation in 
EIYSA program, for current season, at Tier level higher than the age appropriate level of 
the team (as per age levels indicated in Rule 3.1.5), the following procedures apply: 
 

• A team, through their Club, will apply, by May 5, 2021.  
 

• The team, through their Club, will submit a letter along with the application, 
outlining the reasons why they wish to play up.  

 
• The Technical Committee, chaired by the EIYSA President, will meet to review 

the application. A quorum for the executive committee is 50% +1.  
 

• Each team (Team Officials) making an application may be asked to appear in 
front of the aforesaid committee to speak to their position. 

 
• The Committee will render a decision, relative to each application. 

 
• The Committee shall render their decision no later than May 10, 2021.  

 
• The Committee’s decision will be considered as final. 

 
• Indoor / Outdoor Season: Teams approved to play at a tier, other than age 

appropriate tier, will play at the approved level for the applicable season, and 
may qualify for Provincials at their age appropriate level. 
 

• Teams wishing to qualify for the ASA Provincial Championships at their age 
appropriate level: Must advise the office of their intent when they submit their 
application to play up, prior to the start of the EIYSA league season. The EIYSA 
office will schedule a Playoff between the teams challenging for a Provincial 
berth, to determine which team will advance.  

 
• Once approved; teams remain in designated division/category till Club declares 

at EIYSA Declaration time that they wish the team to return into their age 
appropriate level. 
 
  
 


