
Rule 4.8 Game Ejection & Game Misconduct Penalties
- Stick and Head Contact Penalties -

A Game Ejection or Game 
Misconduct penalty is a 

non-time penalty that does 
not result in the

offending team playing 
shorthanded. The offending 
player will be removed from 

the game.
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A player will be assessed a Game Ejection 
penalty in the following circumstances: 

When a player is assessed three Minor 
penalties for “stick infractions” in the same 
game. For the purpose of this rule, “stick 
infractions” are:

- Rule 9.1 -- Butt-Ending

- Rule 9.2 -- Cross-Checking

- Rule 9.3 – Slashing

- Rule 9.4 – Spearing, and

- Rule 9.5 -- High-sticking.

When this is discovered, the volunteer using the 
scoresheet, but alert the on-ice official right 
away by sounding the horn.

The player MUST be removed from the game
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A player will be assessed a Game Ejection penalty in the 
following circumstances: 

When a player, in Minor or Female divisions, is assessed 
three Minors or three double Minor penalties or a 
combination of for Rule 7.6 – Head Contact in the same 
game.

When this is discovered, the volunteer using the 
scoresheet, but alert the on-ice official right away by 
sounding the horn.

The player MUST be removed from the game



4

Rule 4.8 Interpretations
Interpretation 1 Rule 4.8 (a)

Due to an error by the Officials, a player who should have been ruled out of the game 
with a Game Misconduct or Game Ejection penalty was not actually removed from the 
game. If this is later realized by or brought to the attention of the Officials prior to the 
completion of the game, the Referee should assess the appropriate penalty and remove 
the player. Any goals scored or assisted by the offending player, after the point of the 
game from which they should have been removed, are to be washed out.

Note 1: No goal may be washed out if this is not brought to the attention of the Referee 
until after the completion of the game, but this should be noted in the Official Game 
Report.

Interpretation 2 Rule 4.8 (b)

For the purposes of accumulation towards a Game Ejection penalty, a double Minor 
penalty will be considered one infraction.
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