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WWSL League Specific Rules – Quarter-Field 

Indoor Quarter-Field Competition  

The information contained within this document provides additional or specific rules and regulations for 

matches scheduled by WWSL for their Indoor Quarter-Field Competitions.  

With the exception of league specific rules mentioned in this document, all matches shall be played in 

accordance with “The Rules of Indoor Soccer Quarter-Field Competitions 2020-21” as sanctioned by the 

Manitoba Soccer Association.  

RULE 1: THE PLAYING AREA  

1. For WWSL indoor matches, all non-playing individuals or spectators are not permitted at field level and 

must be seated within the facility’s designated spectator seating areas. Should no other person be available to 

supervise children within the facility’s designated spectator seating areas, children 12 years old or younger will 

be permitted to remain at field level, located behind the safety netting, away from the playing area. Children 

must be supervised by an adult player, coach or manager where the children are located. Should these 

conditions not be met, the match shall not be started or it shall be halted in the event that the match has 

already commenced. In both scenarios, the team in question shall be asked to resolve the situation or the 

match shall be abandoned.  

RULE 3: THE PLAYERS  

1. The game shall be played by two teams, each consisting of not more than 6 players, one of whom shall be 

the goalkeeper. A game shall not commence or continue if either team has less than 4 players.  

2. Teams playing in a senior Co-ed Division shall be governed by item 1 above with additional conditions:  

a) The goalkeeper may be of either gender.  

b) There shall be an equal or greater number of female outfield players on the field than males on each team 

for the duration of the game.  

c) The game shall not commence or continue if either team is unable to comply with this rule.  

3. For WWSL matches, including Co-ed Divisions, teams may register 25 players per season, and can dress 20 

players per game.  

4. Cards should be submitted to the referee prior to the start of each game.  In special circumstances where all 

of the team cards are not present they must be submitted to the referee by half time.  If the cards are not 

submitted by the end of the game the team will forfeit the game. 

5. Teams may have up to four (4) registered non- playing personnel (team officials) on their team’s bench, e.g. 

coach, manager. All players who are dressed to play, along with the non-playing personnel, shall be under the 

jurisdiction of the referee.  

6. A maximum of three (3) players may be brought up to guest for a team per game. No more than 12 players 

in total may be brought up to play for a team per season.  

7. Youth or adult guest players shall not be permitted to play in League play-offs or end-of-season tournament 

games.  



8. The League will follow the appropriate MSA rule regarding youth call-up eligibility. The youth player must 

have a properly authorized "Youth to Senior Permit" and a Youth Player ID Card. The youth player must be 

indicated with a (Y) on the game sheet. Teams in Division Three or lower are not permitted to call up youth 

players from Premier/ Regional clubs or from Provincial/National programs.  

9. Guest players may be brought up to play for a higher division team that are registered in the same 

competition (Senior or Masters or Co-ed). The guest player must have a properly authorized Guest Player 

Permit form available on the WWSL website. The guest player must be indicated with a (G) on the Game Sheet  

10. Co-ed teams may only call up guest players from a lower Co-ed Division. Youth players may not be called 

up by co-ed teams. Call-ups are not permitted between co-ed teams and women’s teams.  

SUBSTITUTIONS 

1. Unlimited substitutions on the fly within the team bench area. 

RULE 5:  THE REFEREE 

1. In cases of emergency where no official is available, the teams must agree on having a person officiate the 

game. 

RULE 7: DURATION OF THE GAME 

1. A 5 minute warm up will be allowed before the start of the game. 

2. In WWSL matches, the duration of the game shall be two equal periods of 25 minutes with a two (2) minute 

half-time interval.   

If a team does not have the minimum four (4) players required after seven (7) minutes of the scheduled start, 

the match will not be played. If a team arrives late for the game but within the seven minute grace period, the 

game may be shortened to allow the following games to begin on time.  

RULE 12: FOULS AND MISCONDUCT  

1. In WWSL matches, any form of slide tackling (sliding on the surface within playing distance of the opponent 

to tackle for the ball) or attempting to slide tackle whether contact occurs with the ball or player is not 

permitted.  

A player who commits a slide tackle or attempts to slide tackle an opponent shall be penalized by the 

awarding of a free kick to be taken by the opposing team from the place where the infringement occurred and 

will receive a caution.  

Should a player of the defending team commit a slide tackle or attempt to slide tackle an opponent within his 

own penalty area, shall be penalized by the awarding of a penalty kick to the opposing team and receive a 

caution.  

A goalkeeper is allowed to block a shot while going down on the floor (falling) with his hands, body or legs. A 

goalkeeper is not allowed to attempt to slide feet first in an attempt to play the ball, as this is a slide tackle 

and shall be penalized by the awarding of a penalty kick to the opposing team and receive a caution.  

If the slide tackle is in the penalty area and is an attempt to play the ball for which the referee has awarded a 

penalty kick the offending player shall be cautioned. 

 



GAMES REQUIRING A WINNER  

Extra time:  

Extra time and kicks from the penalty mark are the two methods approved for determining the winning team 

where competition rules require there to be a winning team after a match has been drawn.  

In WWSL matches which require a winner, if the score of a play-off game is tied at the end of regulation time, 

kicks from the penalty mark will be used to determine a winning team. 


